Κυριακή 6 Μαΐου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Ψήφος - σεισμός: 7 ως 10 κόμματα στη Βουλή - 3ο το ΠΑΣΟΚ

Ιστορικές ανατροπές, πρωτοφανείς σε εύρος, ένταση και πολιτικές επιπλοκές, προοιωνίζονται οι πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Ψήφος - σεισμός: 7 ως 10 κόμματα στη Βουλή - 3ο το ΠΑΣΟΚ
Την ίδια στιγμή, σαστισμένος ο διεθνής Τύπος εστιάζει την προσοχή του στην άνοδο της ακροδεξιάς («Φιλοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή», γράφει φερ΄ ειπείν η El Pais) και εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.


Μέχρι στιγμής η πρώτη επίσημη εκτίμηση αποτελέσματος της Singular Logic που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών τα αποτελέσματα προβλέπει επτακομματική Βουλή αλλά και θρίλερ για την είσοδο ή όχι ακόμη τριών κομμάτων.
Η στατιστική απόκλιση της εν λόγω εκτίμησης υπολογίζεται στο 0.5 τοις εκατό.
Ετσι, σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic τα τελικά αποτελέσματα θα κυμανθούν ως εξής:
  • ΝΔ: 19,18% - 109 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ 16, 3% – 50 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ 13,63% – 42 έδρες
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ : 10, 5% - 32 έδρες
  • ΚΚΕ 8.46% – 26
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 7,04% - 22 έδρες
  • ΔΗΜΑΡ: 6% - 19 έδρες
Τη συμετοχή τους στη Βουλή, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, διεκδικούν με αρκετές πιθανότητες τα εξής κόμματα:
  • ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 2. 86
  • ΛΑΟΣ 2.86
  • ΔΗΣΥ 2.69
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular ανοδική τάση παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή συα κόμματα των Οικολόγων και του ΛΑΟΣ.
Οπως σημείωσε εκ μέρους της εταιρίας η κυρία Μαρία Λάμοπου, τα κόμματα αυτά με τη συνεχώς αυξανόμενη ροή αποτελεσμάτων πιθανόν να τροποποιήσουν τα τελικά ποσοστά και την κατανομή των εδρών.
Η αποχή πλησιάζει το 40%
Στο μεταξύ, μικρότερα ποσοστά συμμετοχής στις εθνικές εκλογές δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς περίπου, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά αποχής ήταν το 2009 30%, το 2007 26% και το 2004 24%.
Αναβρασμός στα κομματικά επιτελεία
Περίπου μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της επίσημης εκτίμησης αποτελέσματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωση του πρότεινε ουσιαστικά τη συγκρότηση κυβέρνησης με τη συμμετοχή των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, ενώ έκανε λόγο για επώδυνο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, που όπως είπε ο ίδιος «δυσαρέστησε το λαό για να σώσει τη χώρα».
Της δήλωσης Βενιζέλου είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος προκειμένου να αοποφασιστούν τα επόμενα βήματα του κόμματος.
Λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με κορυφαία στελέχη του κόμματος. Οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας προσανατολίζονται στο να προσπαθήσει το κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση ώστε να μην αναλάβει την ευθύνη η χώρα να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Μάριας Σπυράκη συντάσσεται ήδη αυτή την ώρα κείμενο 20 σημείων σύγκλισης, το οποίο πιθανότατα θα υποβληθεί πρώτα στο ΠΑΣΟΚ με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου επικρατεί συγκρατημένος ενθουσιασμός, ενώ στις 10:30 το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει δηλώσεις στο Ζάππειο. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν όταν εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των exit polls τότε θα πρόκειται για ήττα της πολιτικής του μνημονίου.
Στον Περισσό, στα γραφεία του ΚΚΕ επικρατεί αισιοδοξία και τα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι έδωσαν με επιτυχία τον προεκλογικό αγώνα.
Στο ΛΑΟΣ, ο Γ. Καρατζαφέρης θα μεταβεί στα γραφεία του κόμματος στην οδό Καλλιρόης μετά τις 8:00 το βράδυ, ενώ στελέχη του ΛΑΟΣ αναφέρουν ότι αναμένεται μακρά νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου